Składniki:
• 2 świeże pstrągi w całości
• 1 cebula
• ½ cytryny
• poniższe składniki wg uznania
• świeży koper, lubczyk, natka pietruszki i selera
• sól
• pieprz cytrynowy
• oliwa/olej
• 1 cebula
• ½ cytryny
• poniższe składniki wg uznania
• świeży koper, lubczyk, natka pietruszki i selera
• sól
• pieprz cytrynowy
• oliwa/olej
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: 40 minut
Sposób przygotowania:
Pstrągi kupujemy w pstrągarni w całości, już wypatroszone. Przygotowujemy je dzień przed grillowaniem. Zaczynamy od przygotowania farszu, którego bazę stanowi cebula, natka pietruszki, koperek, lubczyk i seler (im więcej zielonego tym lepiej). Cebulę siekamy w pół krążki, a zielone dowolnie. Całość przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny, a po wymieszaniu dodajemy oliwę lub olej. Odstawiamy aż puści trochę soku. Wypłukane ryby najpierw macerujemy sokiem z farszu, następnie nadziewamy (dla podkręcenia smaku można dodać masełko czosnkowe) i zawijamy w pergamin. Układamy na rozgrzanej płycie (polecamy grill gazowy). Grillujemy przez około 12 minut z obu stron tak, aby mięso było w pełni ścięte, ale również delikatne i soczyste.
Autor przepisu i zdjęcia: Jurajskie Klimaty, PPUH KOBI Paweł Kosielak