Składniki:
• 1½ szklanki płatków owsianych
• ½ kostki miękkiego masła
• 4 łyżki cukru ( bądź miodu)
• 2 średnie jajka
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki ziaren (pestek dyni, słonecznika, orzechów włoskich)
• 2 czubate łyżki mąki pszennej (bądź orkiszowej)
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 45 minut
Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Do czystej miski wsypać płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ziarna. Do całości wlać ostudzone, roztopione masło i wymieszać. Dodać jajka oraz miód - jeśli używamy, i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 0C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżkę stołową masy i nakładać na blaszkę formując okręgi. Każdy okrąg delikatnie spłaszczyć. Piec przez ok. 15 minut na złoty kolor.
Autor przepisu: Aleksandra Stachura, zdj. arch. PPJ