Składniki:
• 500 g kaszy jęczmiennej (lub ryżu)
• 500 ml oleju (najlepiej kujawski)
• 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karczek)
• 2 duże marchewki
• 1 seler (ok. 400 g),
• 1 pietruszka
• 2 cebule (około 150 g)
• ser żółty w plastrach ( ok. 200 g)
• sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 8 Czas przygotowania: 90 minut
Sposób przygotowania:
Kasze ugotować (uprażyć) na sypko. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na trzech łyżkach oleju. Warzywa ugotować w lekko osolonej wodzie, nie rozgotowując ich. Po ugotowaniu wszystkie warzywa pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły. Do warzyw dodać wcześniej zeszkloną cebulę, wymieszać, odstawić. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju tak, jak na gulasz. Gdy będzie mięso już al dente, doprawić do smaku przyprawami i jeszcze chwilę podsmażać do zblanszowania. Przygotować naczynie - (rondel, gęsiarkę) może być żaroodporne lub blaszane. Dno naczynia posmarować olejem i układać warstwami produkty: kasza (zawsze delikatnie doprawić solą i pieprzem ziołowym), następnie warzywa, mięso i znowu kaszta tak, żeby uzyskać po trzy warstwy z każdego produktu. Przekładanie warstwami ma wyglądać jak tort. Na ostatnią warstwę kaszy można położyć plastry żółtego sera. Tak przygotowany produkt należy wsunąć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 1 godzinę. Płow podajemy na gorąco, jako danie obiadowe lub jako przystawkę. Można dla wzmocnienia smaku dodać ketchup (łagodny lub pikantny).
Autor przepisu: Henryk Srokosz, zdj. Henryk Srokosz