Składniki:
• 3 sztuki średnich ziemniaków
• 200 g kaszy jęczmiennej
• garstka suszonych grzybów
• sól do smaku
• pieprz ziołowy do smaku
• żur na swojskim zaczynie
• 150 g słoniny do okraszenia
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
Na jeden litr wody przegotowanej, zarzucić garść kaszy jęczmiennej i gotować przez około 20 minut. Następnie dołożyć 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę, oraz wcześniej zamoczone i sparzone wrzątkiem grzyby. Całość posolić do smaku oraz wsypać odrobinę pieprzu ziołowego. Wszystko razem gotować aż do miękkości ziemniaka. Na koniec zalać swojskim żurem do smaku. Przygotować na patelni pokrojoną w drobną kostkę słoninę, wysmażyć na skwarki, po czym zalać zupę. W przypadku braku słoniny, zupę zagęszczamy jednym surowym jajkiem.
Autor przepisu: Koło gospodyń Wiejskich w Zalesicach, zdj. arch. PPJ