Składniki:
- 2 polędwiczki z dzika, ok. 1 kg
- 2 łyżki smalcu do smażenia
- sól
Składniki marynaty:
- 2 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku utarte
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 2 goździki
- 3 ziarna jałowca
Liczba porcji: 6-8 Czas przygotowania: 90 minut +24 h marynowania
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Umyte polędwiczki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy gorącą marynatą, mięso powinno być całkowicie zanurzone w wodzie. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie wyciągamy polędwice z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Lekko solimy, obsmażamy na rumiano. Marynatę cedzimy przez sitko, wyciągamy liście, pieprz, ziele angielskie, goździki i jałowiec. Do garnka wlewamy przecedzoną marynatę, wkładamy obsmażone polędwiczki i - zmiksowaną najpierw w niewielkiej ilości marynaty, cebulę. Mięso gotujemy pod przykryciem do miękkości (przez ok. 40 min.) na małym ogniu. Z pozostałej po gotowaniu marynaty można zrobić sos, zagęszczając go odrobiną mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokrojone w plastry mięso polewamy otrzymanym sosem.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich „Wysokie Obcasy” z Bliżyc, zdj. arch. PPJ