Składniki:
• 1 kg mąki
• 1 kg sera białego półtłustego przeciśniętego przez praskę
• ½ szklanki cukru
• 4 jajka
• 2 łyżeczki sody
• olej do smażenia
• cukier puder do oprószenia oponek
Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 90 minut
Sposób przygotowania:
Na drewnianą stolnicę przesiewamy mąkę z sodką. Łączymy z przeciśniętym przez praskę białym serem, cukrem i jajami. Wszystkie składniki zagniatamy, a następnie wałkujemy na grubość około pół centymetra. Oponki wycinamy przy pomocy szklanki, a następnie kieliszka. Wrzucamy na rozgrzany olej, pieczemy w głębokim tłuszczu, smażąc z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku jednorazowym, posypujemy obficie cukrem pudrem.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Olsztynie, zdj. arch. PPJ