Składniki na ciasto (ok. 70 sztuk):
• 1 kg mąki pszennej
• 1 jajko
• 100 g masła
• 2 szklanki (500 ml) gorącej wody
Składniki na farsz:
• 1 kg obranych, surowych ziemniaków
• 1 sztuka dużej cebuli
• 200-300 g boczku i słoniny
• sól i pieprz
Liczba porcji: 10 Czas przygotowania: 90 minut
Sposób przygotowania:
Farsz:
Ziemniaki trzemy na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane). Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody, następnie przekładamy na „suchą” patelnie, podgrzewamy i odparowujemy nadmiar wody, tak aby powstała gęsta masa. Na drugiej patelni smażymy słoninę z boczkiem oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę (smażymy ją aż do zeszklenia). Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto:
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło. Do mąki dodajemy jajko i zagniatamy ciepłą wodą z rozpuszczonym masłem, aż ciasto będzie luźne i gładkie. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką, aby odpoczęło przez około 30 minut (lepiej się wałkuje). Po tym czasie ciasto wałkujemy, a szklanką wykrawamy krążki. Nadziewamy farszem i ręcznie lepimy pierogi. Pierogi gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie przez około 3-5 minut od wypłynięcia pierogów. Możemy zrobić duże pierogi ok. 2-3 krotnie większe od normalnych. Najlepiej smakują odgrzewane, przypiekane na złoty kolor ze skwarkami z boczku, słoniny czy zeszkloną cebulą. Duże pierogi kroimy w paski 1-2 cm i przypiekamy ze wszystkich stron.
Autor przepisu: Ewa Piątek, zdj. arch. PPJ