Składniki:
• 6 szt. skór z gęsiej szyi
• 150 g wątróbki drobiowej
• 200 g kaszy gryczanej
• 400 g wołowiny
• 3 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 2 jajka
• 1 natka pietruszki
• sól
• pieprz
• vegeta
• majeranek
• olej do smażenia
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 120 minut
Sposób przygotowania:
Gęsia pipka to skórka z gęsiej szyi nadziewana farszem. W pierwszej kolejności należy oczyścić skórki z gęsiej szyi. Kolejny krok to przygotowanie nadzienia. W tym celu należy ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie oraz usmażyć - na oleju, wątróbkę wraz z cebulką, a następnie ostudzić ją i pokroić w bardzo drobną kostkę. W następnej kolejności należy zmielić wołowinę i połączyć ze sobą wszystkie składniki oraz doprawić do smaku przyprawami. Na koniec dodać przeciśnięty czosnek i wlać do farszu rozkłócone żółtko. Białko jaja ubić na pianę i połączyć delikatnie z farszem. Skórkę z szyjki nafaszerować przygotowanym nadzieniem i dokładnie zaszyć oba końce, aby farsz nie wypadał. Przygotowane gęsie pipki należy podsmażyć na oleju do lekkiego zarumienienia, a następnie ułożyć na blachę i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180o C około 30 minut. Gęsią pipką podawana jest zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Autor przepisu: Gminny Ośrodek Kultury w Lelowie, zdj. arch. PPJ