Składniki:
• ¼ główki białej kapusty
• 4 szt. średnich ziemniaków
• 1 szt. marchewki
• 1 szt. pietruszki
• garstka kaszy drobnej jęczmiennej
• garstka fasoli białej
• 1 jajko
• 150 g mąki pszennej
• barszcz biały (swojski)
• sól
• pieprz ziołowy do smaku
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 90 minut
Sposób przygotowania:
Na 2½ litra wody wkładamy pokrojone w drobną kostkę 4 średnie ziemniaki. Następnie uszatkowaną kapustę obgotowujemy w oddzielnym naczyniu, odcedzamy i dodajemy do wywaru. Startą na tarce pietruszkę i marchewkę dokładamy do reszty składników, na koniec wrzucamy kaszę. Wszystko razem gotujemy do momentu uzyskania miękkich ziemniaków. W oddzielnym naczyniu fasolę zalewamy wodą, zagotowujemy, odcedzamy i ponownie zalewamy wodą - gotujemy do miękkości. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami. W ostatniej części przygotowujemy tzw. zacierkę z jednego jajka oraz mąki (mąki dodajemy tyle, ile „zabierze” jajko). Bardzo twardo zagniatamy, aby można było wykonać drobniutkie, małe kluseczki. Kiedy wszystkie składniki w zupie są miękkie, zarzucamy tę zacierkę i dodajemy do smaku barszczu oraz sól i pieprz. Gotujemy jeszcze przez około 3 do 5 minut.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Sygontce, zdj. arch. PPJ