Składniki na gołąbki:
• 1 kapusta włoska
• 3 kg ziemniaków
• 600 g boczku wędzonego od chłopa
• 3 jajka od wybieganej
wiejskiej kury
• 500 g cebuli
• sól, pieprz
• 3 kg ziemniaków
• 600 g boczku wędzonego od chłopa
• 3 jajka od wybieganej
wiejskiej kury
• 500 g cebuli
• sól, pieprz
Składniki na chleb:
Zaczyn
• 20 g drożdży świeżych
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
• 50 ml letniego mleka
Ciasto
• 350 g mąki pszennej
• 70 g miękkiego masła
• 100 ml letniej wody
• 2 żółtka
• ½ łyżeczki soli
• szczypta pieprzu
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 70 g miękkiego masła
• 100 ml letniej wody
• 2 żółtka
• ½ łyżeczki soli
• szczypta pieprzu
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Składniki na hummus:
• 500 g świeżego bobu
• 200 ml oleju rzepakowego
• natka lubczyku
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz
Składniki na masło czosnkowe:
• 100 g miękkiego masła
• 2 większe ząbki czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Liczba porcji: 10 Czas przygotowania: 210 minut
Sposób przygotowania:
Gołąbki Zetrzeć ziemniaki jak na placki. Udusić pokrojony w kosteczkę boczek z cebulką, połączyć z ziemniakami. Odparować na dużej patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zawinąć w sparzone liście kapusty. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, zalać zimną wodą i posolić. Całość przykryć liśćmi z kapusty i gotować przez 60 min. Polać okrasą z boczku. Podawać na ciepło. Humus Bób ugotować do miękkości z solą i lubczykiem. Ugotowany bób odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Wystudzony bób obrać ze skórek, przełożyć do miski i całość blendować, stopniowo dodając olej. Przecisnąć czosnek przez praskę, doprawić do smaku pieprzem. Humus podawać na zimno. Chleb Zrobić rozczyn i dodać do składników na ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na cienki kwadrat o grubości ok. 5 mm. Posmarować masłem z ziołami. Pociąć na 10 cm kwadraty. Składać je na pół i układać do foremki keksowej jeden za drugim. Piec przez 35 min w 180 0C. Chlebek można przyrządzić w różnych odsłonach m.in.: z czarnuszką, suszonymi pomidorami czy sezonowymi ziołami.
Autor przepisu i zdjęcia: CENTRUM INTEGRACJI SPOŁECZNEJ W PORAJU we współpracy ze STOWARZYSZENIEM MARINA PORAJ