Składniki:
• 700 g mąki pszennej chlebowej
• 2 łyżeczki soli
• 25 g masła roztopionego
• 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
• 1 łyżeczka cukru
• 150 ml letniego mleka
• 300 ml letniej wody
Liczba porcji: 5 Czas przygotowania: 120 minut
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić zaczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować kilka bułeczek w kształcie ślimaka i widelcem ozdobić podobnie do wyglądu amonitu. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Piekarnik rozgrzać do 230⁰C i piec bułeczki ok. 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200⁰C i piec kolejne 20-25 minut. Podawać po ostudzeniu.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich „Wysokie Obcasy” z Bliżyc, zdj. arch. PPJ