Składniki:
• 1 kg mąki żytniej
• 2½ l wody
• 5 szt. ziemniaków
• sól do smaku
• 250 g boczku lub słoniny
• 1 cebula do okraszenia
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
Mąkę należy wysypać na blaszkę i przypalić na kolor brązowy, najlepiej na kuchni węglowej. Mąkę przesiać przez sitko, następnie wodę wraz z pokrojonymi na cztery części ziemniakami solimy i gotujemy do miękkości. Do ugotowanych ziemniaków razem z wodą wsypujemy przesianą mąkę i dalej gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Od całości odlewamy ćwiartkę wywaru, resztę ucieramy drewnianą pałką. Jeżeli masa jest za sucha to dolewamy część odlanego wywaru. Nabieramy łyżką stołową masę i formujemy średnie kluski. Na patelni przesmażamy boczek lub słoninę z drobno pokrojoną cebulą, które na końcu nakładamy na kluski. Często kluski tlone spożywa się wraz ze słodkim mlekiem.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Sygontce, zdj. arch. PPJ