Składniki:
• 1 kg mąki pszennej
• 400 g tłuszczu (masła)
• 150 g cukru • 6 żółtek z jaj
• 60 g drożdży
• 2 płaskie łyżeczki soli
• aromat wedle uznania
• 500 ml gorącej wody
• 25 ml spirytusu
• marmolada twarda lub inne nadzienie
• 1 l oleju • 500 g smalcu
Składniki na lukier:
• Sok z ½ cytryny • 1 szklanka cukru pudru
Liczba porcji: 40 Czas przygotowania: 120 minut
Sposób przygotowania:
Drożdże rozdrobnić, wymieszać z mąką i mlekiem - zrobić tzw. „rozczyn”, odstawić na chwilę pod przykryciem, aby zaczęły pracować (muszą podwoić swoją objętość). Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, zalać gorącą wodą, wymieszać. Następnie dodać mąkę, tłuszcz, sól, aromat, spirytus, „rozczyn”. Ciasto wyrobić na jednolitą masę, następnie przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce (na ok. 40 min.), aby wyrosło. Przygotować lukier - cukier z sokiem z cytryny ucieramy w miseczce. Marmoladę pokroić w sześciany - ok 1 cm. Gdy ciasto wyrośnie formujemy pączki. Do środka wkładamy marmoladę. Układamy uformowane pączki na desce lub stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min, aby wyrosły. Przygotowujemy naczynie, duże, płaskie i rozpuszczamy w nim tłuszcz. Wkładamy do gorącego tłuszczu wyrośnięte pączki. Smażymy na brązowy kolor z dwóch stron. Na ciepłe pączki pędzelkiem rozprowadzamy lukier. Pączki można oprószyć także cukrem pudrem, według uznania.
Autor przepisu: Jolanta Derus, zdj. arch. PPJ