Składniki:
• 1 cebula do zupy + 1 cebula do przesmażenia na tłuszczu
• 500 g ziemniaków pokrojonych w większą kostkę
• 1 większa wędzona kiełbasa
• listek laurowy
• majeranek
• mielony pieprz i sól
• około ¼ - ½ litra zakwasu (do smaku, zupa ma być dość gęsta i kwaśna)
• tłuszcz do podsmażenia cebulki
• 3 suszone grzyby,
• 2 marchewki starte do zupy
• 150 g boczku na skwarki, które należy dodać do podsmażanej cebulki
Liczba porcji: 8 Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać 1 litr wrzącej wody. Dodać listek laurowy, majeranek, pokrojone ziemniaki, cebulę posiekaną w większą kostkę. Dorzucić pozostałe warzywa (startą marchewkę), suszone grzybki i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Przyprawić wstępnie pieprzem i solą. Gotować na małym płomieniu przez około 20 minut, do momentu, aż ziemniaki się ugotują. W międzyczasie posiekać drobno drugą cebulę i podsmażyć ją na złoto na patelni. Tłuszczu należy użyć dość sporo, by na końcu było czym okrasić zupę. Dodać również pokrojony w kosteczkę plaster boczku wędzonego, nadając wspaniały aromat zupie. Gdy ziemniaki będą już miękkie, do garnka z zupą stopniowo dodawać zakwas cały czas mieszając. Na tym etapie trzeba próbować zalewajkę, bo zakwas bywa bardziej lub mniej kwaśny. Czasem potrzeba go pół litra, czasem wystarczy szklanka.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich Brzyszów, zdj. arch. PPJ