Składniki:
• 2 kg ziemniaków
• 1 kg żeberek wieprzowych
• 3-4 cebule • kostka smalcu
• sól
• pieprz
• vegeta
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem oraz vegetą. Przyprawione odstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, tak jak na placki ziemniaczane. Masę ziemniaczaną przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do wysmarowanego smalcem garnka wlać warstwami masę ziemniaczaną, przekładając ją mięsem. Na wierzch garnka położyć ok ½ kostki smalcu i przykryć folią aluminiową. Piec w tradycyjnym piecu chlebowym przez około 6-8 godzin. Potrawę podaje się na gorąco, najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z pieca chlebowego. Mięso pod wpływem długiego pieczenia oraz wysokiej temperatury idealnie oddziela się od kości i rozpływa w ustach. Ciulim należy dość intensywnie przyprawić solą i pieprzem, aby smak był wyrazisty i konkretny.
Autor przepisu: Gminny Ośrodek Kultury w Lelowie, zdj. arch. Gmina Lelów