Składniki:
• 400 g mąki
• 20 g drożdży
• 2 jajka
• 50 g tłuszczu
• ok. 250 ml mleka
• 50 g cukru
• szczypta soli
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 90 minut
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski. W mące zrobić dołek i wlać ciepłe mleko. Rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli. Zrobić rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrobić ciasto wybijając je łyżką, aż do ukazania się pęcherzyków. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko wałkować na grubość 2 cm. Szklanką wykrawać krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką. Przygotować garnek (o dość dużej średnicy) z wrzącą wodą. Czystą ściereczkę lnianą lub gazę nałożyć na garnek i przymocować ją do niego sznurkiem. Kłaść na ściereczkę po kilka wyrośniętych krążków. Przykryć pokrywą lub metalową miską i gotować parę minut. Gorące kluski podawać do mięs z sosem lub na słodko, polane śmietaną z cukrem, bądź zmiksowanymi truskawkami z dodatkiem startej czekolady.
Autor przepisu: Zofia Bereza, zdj. arch. PPJ