Składniki:
• 1 kg mięsa wołowego (pręga)
• 400 g fasoli „Jaś”
• 4 cebule
• 6 ząbków czosnku
• 500 g kaszy gryczanej
• 3 kostki wołowe
• sól
• pieprz
• papryka słodka i ostra
• margaryna
• gęsi smalec
Liczba porcji: 10 Czas przygotowania: 180 minut
Sposób przygotowania:
Fasolę wypłukać i zamoczyć na noc w ciepłej wodzie. Następnie ugotować do miękkości. Wołowinę opłukać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni roztopić gęsi smalec i podsmażać na nim mięso do uzyskania rumianego koloru, a kolejno doprawić przyprawami, aby uzyskać pikantny posmak. Dusić na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Na osobnej patelni rozgrzać gęsi smalec, pokroić cebulę w grubszą kostkę i smażyć ją aż do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, i także lekko podsmażyć na tłuszczu, uważając, aby się nie przypalił. Do wody wrzucić 3 kostki wołowe oraz ¼ kostki margaryny i wsypać kaszę gryczaną. Gotować do miękkości oraz odparowania wody. Do ugotowanej kaszy dodać wszystkie pozostałe składniki tj. ugotowaną fasolę, mięso, czosnek oraz cebulę. Spróbować jak smakuje potrawa i ewentualnie doprawić do smaku przyprawami. Dusić całość w piekarniku przez około 20 minut. Czulent powinien być bardzo wyrazisty w smaku, pikantny, z mocno wyczuwalnym posmakiem czosnku.
Autor przepisu: Gminny Ośrodek Kultury w Lelowie, zdj. arch. Gmina Lelów