Składniki:
• 1½ kg ziemniaków najlepiej wysokoskrobiowych typu C
• 150 g mąki ziemniaczanej
• 1½ łyżki soli
• 50 g boczku surowego wędzonego
• 50 g słoniny
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odlewamy połowę wody (nie wylewamy, ponieważ w razie potrzeby dolejemy jej ponownie do przygotowywanej potrawy) i obficie oprószamy mąką ziemniaczaną. W takiej postaci prażymy na małym ogniu pod przykryciem. Po kilku minutach prażenia, ziemniaki ubijamy drewnianą, okrągłą pałką na jednolitą masę aż znikną grudki mąki. Jeśli masa jest zbyt gęsta i mamy trudności z wyrobieniem, dolewamy odlanej wcześniej wody. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Powinniśmy uzyskać masę na tyle twardą i gęstą, że będzie problem z wyjęciem z niej pałki. Boczek i słoninę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na patelni do uzyskania złotych i chrupiących skwarków. Kluski prażone nakładamy metalową łyżką namaczaną w uzyskanym tłuszczu, a następnie posypujemy skwarkami. Podajemy jako samodzielne danie. Kluski prażone smakują znakomicie świeżo przygotowane, a także po kilku godzinach, odsmażone na wytopionym tłuszczu.
Autor przepisu: Iwona Mizgała, zdj. arch. PPJ