Składniki na ciasto (ok. 20 sztuk):
• 250 g mąki pszennej
• woda
• sól
Składniki na farsz:
• 500 g mięsa wieprzowego
• 200 g kapusty kiszonej
• 2 sztuki cebuli
• koperek, majeranek, pieprz
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
Farsz:
Kapustę kiszoną drobno pokroić, gotować do miękkości z przyprawami: pietruszką, koperkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Gotować przez około 40 minut. Mięso gotować przez około godzinę na małym, wolnym ogniu, a następnie skręcić używając maszynki do mięsa lub ręcznej. Następnie połączyć kapustę z mięsem, dodać przyprawy - niewielkie ilości majeranku i wymieszać.
Ciasto:
Mąkę odrobinę posolić, wyrobić z ciepłą wodą (ok. 250 g mąki i 150 ml wody). Ciasto podzielić na porcje i wywałkować na grubość ok 1½ do 2 mm. Wyciąć z rozwałkowanego ciasta kółka na pierogi (można użyć do wycinania pierogów szklanki, wycinaka czy formy do pierogów, w zależności od wielkości pierogów, które chcemy uzyskać). Na wycięte pierogi nałożyć farsz, skleić pierogi ręcznie, bądź używając do tego odpowiedniej formy. Na wrzącą, posoloną wodę wrzucać porcje pierogów, do mieszania używają drewnianej łyżki. Po ponownym zagotowaniu wody z pierogami, gotować na wolnym ogniu ok. 4-5 minut. Podawać na ciepło.
Autor przepisu: Zagroda Maciejówka Izabela Szewczyk, zdj. arch. PPJ