Składniki:
• 10 młodych zielonych, dużych orzechów włoskich,
• ½ litra wódki lub szklanka spirytusu ze szklanką wody,
• ½ szklanki cukru
Liczba porcji: 15 Czas przygotowania: 6 tygodni
Sposób przygotowania:
Nalewka z orzecha włoskiego musi „dojrzewać” kilka tygodni, ale jej smak i właściwości lecznicze są nieocenione. Niedojrzałe orzechy włoskie na nalewkę zbieramy najlepiej od 25 czerwca do 5 lipca. Zielone orzechy brudzą, więc należy przygotować nalewkę w rękawiczkach. Orzechy pokrój na ćwiartki, wrzuć je do słoja i zasyp cukrem. Odstaw słój na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Od czasu do czadu wstrząśnij słojem. Następnie zalej wódką lub mieszanką spirytusu i wody. Ponownie odstaw miksturę w ciemne miejsce na co najmniej 3-4 tygodnie. Następnie odcedź płyn i rozlej do butelek do leżakowania. W razie niestrawności wypij niewielki kieliszek.
Autor przepisu: Bożena Motłoch, zdj. arch. PPJ