Składniki na kapuśniak:
• 2 l wody
• 300 g wędzonego żeberka
• 1 szt. marchwi średniej wielkości
• 1 szt. pietruszki (małej)
• mały kawałek selera
• 500 g kiszonej kapusty
• 5 - 6 szt. ziemniaków
• sól, pieprz do smaku
• 1 łyżka majeranku
• 3 szt. ziela angielskiego
• 2 szt. liścia laurowego
Składniki na prażuchy:
• 2 kg ziemniaków
• 200 g mąki pszennej
• 200 g mąki ziemniaczanej
• 200 g boczku wędzonego
• 100 g słoniny
• 2 szt. cebuli
• 1, 5 łyżki soli
Liczba porcji: 8 Czas przygotowania: 90 minut
Sposób przygotowania:
Kapuśniak: 2 litry wody gotujemy z żeberkami i włoszczyzną (startą na tarce na grubych oczkach) przez około 30 minut. Wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ½ kg kapusty kiszonej oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy). Ziemniaki, pokrojone w kostkę gotujemy osobno do miękkości. Następnie dodajemy do zupy gotując jeszcze około 30 minut. Na sam koniec gotowania dodajemy do kapuśniaku 1 łyżkę majeranku. Prażuchy: Gotujemy ziemniaki bez skórki do miękkości, następnie pod koniec gotowania odlewamy połowę wody i dosypujemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Całość tłuczemy pałką drewnianą lub tłuczkiem do ziemniaków. Podajemy ze skwarkami (wytapiamy słoninę z boczkiem i cebulą)
Autor przepisu: Krystyna Obała, zdj. arch. PPJ