Składniki:
• 3 kg ziemniaków
• 500 g mąki pszennej
• szklanka mąki ziemniaczanej
• sól
Składniki na okrasę:
• 100 g boczku białego
• 100 g boczku wędzonego
• 150 g słoniny
• 4 cebule
Liczba porcji: 10 Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, obieramy, solimy i wstawiamy je do gotowania. Kiedy ziemniaki będą al dente (na pół miękkie), przysypujemy je mąką pszenną. Do tego dodajemy jeszcze szklankę mąki ziemniaczanej. Całość pozostawiamy na około ½ godziny, żeby ziemniaki się dogotowały, a mąki dostały wilgoci. Następnie odcedzamy wodę, która jeszcze została w ziemniakach i wszystko ubijamy pałką na kleistą masę. Nabieramy porcję masy ziemniaczanej łyżką zanurzoną w oliwie i podajemy na talerz. Dla lepszego smaku prażuchy można okrasić podsmażonym na patelni boczkiem białym i wędzonym oraz zrumienioną na złoto cebulką.
Autor przepisu; Gminny Ośrodek Kultury im. Janusza Gniatkowskiego, zdj. arch. PPJ