Składniki:
• 3 szkl. mąki pszennej
• 5 łyżek cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 250 g masła
• 5 żółtek
• 1 kg jabłek z mstowskich sadów (np. champion, ligol, jonagored)
• 2 budynie waniliowe
• 1 łyżeczka cynamonu
• 5 białek
• 1 szklanka drobnego cukru
• 3 łyżki śmietany 18%
Liczba porcji: 8 Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
Mąkę, 5 łyżek cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia połączyć z posiekaną margaryną. Dodać 5 żółtek i śmietanę, a następnie zagnieść ciasto. ⅓ ciasta umieścić w zamrażarce, a pozostałą część rozwałkować. Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. W dalszej kolejności obieramy jabłka, ścieramy je na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Następnie, do startych jabłek, dodajemy cukier waniliowy i cynamon. Wykładamy je na ciasto. Przygotowanie chmurki: Osobno ubijamy 5 białek dodając powoli szklankę cukru. Gdy białka ubiją się na sztywną pianę, dodajemy budynie waniliowe. Następnie wylewamy ją na wcześniej przygotowane ciasto z jabłkami. Na wierzch piany ścieramy - na tarce o grubych oczkach, zmrożony kawałek ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 175 0C na ok. 45 min. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, posypujemy je cukrem pudrem.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich Brzyszów, zdj. arch. PPJ