Składniki:
• 250 g borowików
• 6 jajek
• 50 g cukru pudru
• 1 l śmietany 36%
• 70 ml miodu wielokwiatowego
• 200 g masła • 100 g mąki pszennej
• 100 g cukru • 20 g kakao
• 10 ml syropu z pędów sosny
• 1 szt. czekolady leśniowskiej
• 10 ml spirytusu • 50 ml nalewki kawowej
• botwinka liść do dekoracji
• maliny do dekoracji
Liczba porcji: 10 Czas przygotowania: 120 minut + 24h mrożenie
Sposób przygotowania:
Borowiki oczyszczamy, kroimy na mniejsze części. W rondlu rozgrzewamy miód i podgrzewamy przez 4 minuty do momentu karmelizacji. Dodajemy borowiki i dalej karmelizujemy na małym ogniu, następnie dodajemy śmietanę 250 ml i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Studzimy i blendujemy. Oddzielamy żółtka i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Masę jajeczną dodajemy powoli do bazy z karmelizowanych borowików, do momentu uzyskania gęstej masy budyniowej, odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałą (750) ml śmietanę ubijamy na puszystą bitą śmietanę i łączymy, po przestygnięciu masy, z borowikami. Dodajemy spirytus i nalewkę kawową do smaku. Następnie, rozlewamy do foremek i mrozimy. Masło, mąkę, cukier oraz kakao łączymy w całość, rozkładamy na blaszce. Pieczemy przez 15 minut w 180 0C. Po przestudzeniu dodajemy syrop z pędów sosny i mieszamy z wcześniej powstałą kruszonką. Czekoladę Leśniowską roztapiamy w kąpieli wodnej. Szykujemy naczynie z kostkami lodu i powoli wylewamy, tworząc niekonwencjonalne sploty czekoladowe. Na środku talerza układamy ziemię jadalną z zagłębieniem. Z lodów formujemy kapelusz grzyba oraz nóżkę. Grzyba wkładamy na środek ziemi jadalnej i okładamy delikatnie splotami czekoladowymi. Do dekoracji dodajemy liście botwinki oraz maliny.
Autor przepisu: Przemysław Bialik, zdj. arch. PPJ