Składniki:
• 2 filety pstrąga
• 4 średniej wielkości ziemniaki
• 1 marchewka
• kilka różyczek brokuła
• 1 średniej wielkości por
• 4 łyżki śmietany 12%
• ½ szklanki bulionu warzywnego
• 200 g sera mozzarella
• 200 g śmietankowego serka topionego
• 2 łyżki masła
• świeży koperek
• pieprz cytrynowy, sól
Liczba porcji: 8 Czas przygotowania: 90 minut
Sposób przygotowania:
Filety pstrąga przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Smażymy krótko z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były miękkie, ale nie rozpadające się. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki (ok. 0,5 cm). Różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Ser mozzarella ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przygotowujemy sos: na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki por i podsmażamy. Następnie dodajemy ½ szklanki bulionu warzywnego i pokrojony w kostkę serek topiony. Całość mieszamy na małym ogniu, aż serek się roztopi. Na końcu dodajemy 4 łyżki śmietany. Na dnie naczynia układamy kolejno: warstwę plasterków ziemniaków, na nie rozdrobnione kawałki pstrąga. Wszystko polewamy połową sosu śmietankowego, następnie układamy kolejną warstwę plasterków ziemniaków, na które układamy plasterki marchewki i brokuły, ponownie pokrywamy warstwą ziemniaków i całość zalewamy pozostałą ilością sosu śmietankowego. Wierzch posypujemy grubą warstwą sera mozzarella. Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 0C przez ok. 25-30 min. (do czasu, aż ser mozzarella się zarumieni). Po wyjęciu posypujemy świeżo pokrojonym koperkiem.
Autor przepisu: Dominik Białas zdj. arch. PPJ