Składniki:
• 1½ kg ziemniaków
• 2 średnie czerwone buraki
• 2 duże marchewki
• 2 duże cebule
• 200 g kiełbasy
• 300 g boczku
• ¼ kostki margaryny
• ½ kostki smalcu
• pieprz, sól, przyprawa warzywna
• liście kapusty
• zsiadłe mleko lub kefir
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 90 minut
Sposób przygotowania:
Obieramy wszystkie warzywa i kroimy w talarki. Kroimy również kiełbasę i boczek. Ziemniaki kroimy w mniejszą kostkę. Do żeliwnego garnka wkładamy na dno liść kapusty, połowę kostki smalcu, odrobinę margaryny, a następnie - kolejno, warstwami - układamy ziemniaki, marchew, cebulę, kiełbasę, boczek i odpowiednio doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na ostatniej położonej warstwie kładziemy liść kapusty i zakręcamy garnek. Tak przygotowany garnek stawiamy na rozgrzanym ognisku, na ok. 45-50 minut. Pieczonki należy podawać tuż po upieczeniu, można je popijać kefirem lub zsiadłym mlekiem.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich Stara Hura, zdj. arch. PPJ