Składniki:
• 1 szklanka liści mięty
• 4 szklanki ciepłej wody
• 3 płaskie łyżki kwasku cytrynowego
• 3/4 szklanki cukru
• 1 szklanka spirytusu
Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 6 miesięcy
Sposób przygotowania:
Przebrane i oczyszczone liście mięty zalewamy 4 szklankami ciepłej wody i dodajemy 3 płaskie łyżki kwasku cytrynowego. Nazajutrz zalewę przecedzamy przez gęste sitko lub gazę. Odlewamy szklankę płynu, dodajemy 3/4 szklanki cukru. Doprowadzamy do wrzenia. Wystudzony syrop łączymy z resztą płynu i dodajemy jedną szklankę spirytusu. Wlewamy do ciemnych butelek. Nalewka powinna dojrzewać w ciemnym i chłodnym miejscu przez 6 miesięcy.
Autor przepisu: Irena Tomalska, zdj. arch. PPJ