Składniki:
• 200 kwiatków mniszka ( tzw. mleczu)
• 500 ml wody
• 500 g cukru
• 2 łyżki cytryny (soku)
Liczba porcji: 8 Czas przygotowania: 36 godzin
Sposób przygotowania:
Zebrać kwiatki, rozłożyć na białym lub żółtym materiale, żeby pozbyć się robaczków. Zebrać do garnka, zalać wodą i zagotować. Odstawić na 12-24 godziny. Przecedzić , wycisnąć sok z kwiatów ( następnie wyciśnięte kwiatki wyrzucić). Do wyciśniętego soku dodać ½ kg cukru i 2 łyżki soku z cytryny. Gotować a raczej podgrzewać przez kilka godzin przez dwa dni- aż syrop zgęstnieje ( dobrze to widać jak trochę wystygnie). Syrop powinien mieć konsystencję miodu, można nim smarować chlebek lub dodawać do herbaty.
Autor przepisu: - Miejsko- Gminny Ośrodek Kultury w Żarkach, zdj. arch. PPJ