Składniki:
• 2½- 3 kg udźca z dzika
• 1 szklanka oleju rzepakowego
• 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
• 4 łyżki musztardy sarepskiej
• 3 liście laurowe
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 2 ziarna jałowca
• 5 ziaren pieprzu czarnego
• 1 łyżka cząbru
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1 łyżka majeranku
• 1 i ½ łyżeczka soli
• ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
• 1 łyżka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• 1 płaska łyżka igieł rozmarynu
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• 5 ząbków czosnku
• 1 szklanka oleju rzepakowego
• 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
• 4 łyżki musztardy sarepskiej
• 3 liście laurowe
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 2 ziarna jałowca
• 5 ziaren pieprzu czarnego
• 1 łyżka cząbru
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1 łyżka majeranku
• 1 i ½ łyżeczka soli
• ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
• 1 łyżka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• 1 płaska łyżka igieł rozmarynu
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• 5 ząbków czosnku
Liczba porcji: 10-12 Czas przygotowania: 210 minut +24 - 48 h marynowania
Sposób przygotowania:
Przygotować marynatę: w moździerzu rozgnieść kolendrę. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Liście laurowe pokruszyć. Do garnka lub brytfanny, w której będziemy piec mięso, wlać olej, wino, dodać wszystkie przyprawy oraz czosnek, dokładnie wymieszać. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do marynaty, tak by dokładnie je pokryła. Przykryć i odstawić na 24-48h w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Mięso w trakcie marynowania obrócić kilka razy. Po tym czasie mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 190⁰C (grzałka górna i dolna). Piec przez około 2½ godziny, co jakiś czas polewać mięso sosem, w którym się piecze. Odwrócić w trakcie pieczenia. Gotowe mięso wyjąć, odstawić na chwilę, by odpoczęło, a soki się równomiernie w nim rozłożyły.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich „Wysokie Obcasy” z Bliżyc, zdj. arch. PPJ