Składniki:
• zsiadłe mleko (Krasnystaw 3 x 400 ml)
• 4-5 łyżek słodkiej śmietany
• sól • pieprz • majeranek
• 2 szt. liści laurowych
• 50 g boczku surowego wędzonego
• 50 g słoniny
• 1 kg ziemniaków
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
Zsiadłe mleko gotujemy, aż do uzyskania serwatki i twarogu, który odcedzamy przez sito. Serwatkę gotujemy wraz z liściem laurowym. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy słodką śmietanę i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Boczek i słoninę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na patelni do uzyskania złotych i chrupiących skwarków, które dodajemy do zupy. Polewkę podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami z wody.
Autor przepisu: Iwona Mizgała, zdj. arch. PPJ