Składniki:
• 1 kg kapusty kiszonej z beczki
• 350 g fasoli średniej
• 400 g słoniny
• sól, pieprz do smaku
• 5 szt. dużych ziemniaków
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 90 minut
Sposób przygotowania:
Kapustę dokładnie wypłukać, najlepiej dwukrotnie. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować. W oddzielnym naczyniu fasolę zalać wodą i gotować do uzyskania miękkości, a następnie odstawić. Co istotne, fasole należy zamoczyć w wodzie dzień wcześniej, tj. na 24 godziny (aby zmiękła). Do oddzielnego naczynia włożyć ziemniaki, zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków należy je „ugnieść”. Po ugotowaniu kapusty (kiedy już staje się miękka), należy odcedzić wodę, następnie połączyć z fasolą, ziemniakami, a na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni wysmażyć drobno pokrojoną w kostkę słoninę i wlać do kapusty, następnie wszystko razem dobrze wymieszać. Należy podawać na ciepło, może być z dodatkiem chleba.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Przyrowie, zdj. arch. PPJ