Składniki:
• 2 kg ziemniaków (odmiana ziemniaków o dużej zawartości skrobi w bulwach)
• 1 l wody
• 200 g boczku lub kiełbasy
• 1 szt. cebuli
• 250 g świeżych grzybów
• 2 łyżki stołowe masła
• 500 ml wody
• 2 łyżeczki śmietany
• pieprz, sól do smaku
• 1 l wody
• 200 g boczku lub kiełbasy
• 1 szt. cebuli
• 250 g świeżych grzybów
• 2 łyżki stołowe masła
• 500 ml wody
• 2 łyżeczki śmietany
• pieprz, sól do smaku
Liczba porcji: 8 Czas przygotowania: 180 minut
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ścieramy na tarce, wkładamy je do garnka - ciągle mieszając. Gotujemy na małym ogniu. Aby „tarcina” nie była zbyt gęsta dolewamy gorącej wody, w dalszym ciągu mieszając. Solimy i posypujemy pieprzem do smaku. Całość gotujemy przez ok. 1½ do 2 godzin. Na patelni wykładamy pokrojoną w kostkę słoninę lub kiełbasę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i wszystko razem smażymy na złotawy kolor. Ugotowaną pulę ziemniaczaną wykładamy na talerz i polewamy okrasą. Zamiast skwarów można polać sosem grzybowym.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Zarębicach, zdj. arch. PPJ