Składniki:
• 1,20 kg schabu oraz 1,20 kg szynki
• 2 łyżki oleju
• ½ kostki masła
• 7-8 ziaren jałowca
• duża główka czosnku
• 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• 1 łyżka soli
• 2 łyżki oleju
• ½ kostki masła
• 7-8 ziaren jałowca
• duża główka czosnku
• 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• 1 łyżka soli
Liczba porcji: 8 Czas przygotowania: 330 minut
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, dokładnie osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na dymiącym z gorąca oleju, tak aby skórka zmieniła kolor na brązowy. Mięso ostudzić. Jałowiec rozgnieść i wymieszać z solą i pieprzem. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plastry - dodać do soli z przyprawami. Mieszanką dobrze natrzeć przestudzone mięso, bardzo dokładnie wcierając w całą jego powierzchnię. Natarte przyprawami oba rodzaje mięs włożyć do rękawa foliowego, na wierzchu mięsa położyć masło pokrojone na kilka kawałków. Rękaw dokładnie spiąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110⁰C na 4 godziny. Po upieczeniu mięso wyjąć z piekarnika i nie otwierając - odstawić, by odpoczęło przez kilkanaście minut. Podawać pokrojone w plastry z sosem powstałym podczas pieczenia.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich „Wysokie Obcasy” z Bliżyc, zdj. arch. PPJ